Bokanegra

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.”

Opis romana

          Roman „Bokanegra“ bavi se temom bogate porodice, porodičnim izdajama i trvenjima oko prestola, ali ovo nije istorijski roman kako bi se možda moglo naslutiti, već je knjiga vrlo okrenuta budućnosti, okrenuta naučnim poduhvatima i dostignućima koja deluju fantastično samo zato što su cenzurisana, i bavi se utopijskim razmatranjima društva iz perspektive najavangardnijeg člana same porodice Bokanegra, a to je njen poglavar, grof Petar Crnojević.

          Roman otvaram povratkom Petrovog sina Aleksandra sa studija u Americi, na koje je stariji sin prestolonaslednik poslat kako bi se što bolje pripremio za ekonomske izazove i finansijske malverzacije u koje je porodica već tri veka bila umešana. Crni Zaliv (izmišljeni grad, središte utopijske vizije starog grofa), grad Aleksandrovog detinjstva, pretrpeo je strahovite promene, Petar je uneo toliko tehnoloških novina u Zaliv, srušio veći deo starog grada, i od njegove izuzetne arhitekture, u koju su stari grofovi unosili delove svoje megalomanske ličnosti, ostala je svega jedna palata u kojoj je živela Petrova dugogodišnja ljubavnica. Crni Zaliv je, po zamisli Petra III Crnojevića, trebalo da postane grad predvodnik celokupnog naučnog razvoja u svetu, trebalo je da postane prvi samostalni, energetski samodovoljni, kompletno automatizovani grad na svetu, u kome bi se sastajali ljudi od nauke sa čitave planete, gde bi boravili premijeri, predsednici, kraljevi, zajedno sa industrijalcima, inženjerima, građevincima, i svima ostalima na neki način zaduženim za izgradnju onoga što se naziva moderno čovečanstvo.

          Porodica Bokanegra je izgradila imperiju na kamenu negde na nepristupačnoj crnogorskoj obali, izolovana od sveta, odstranjena od društveno-kulturnih dešavanja. Trgovali su kroz istoriju svilom, duvanom, retkim predmetima, zavisno od potražnje, ali su i gusarili, otimali, ubijali protivnike i konkurenciju nemilosrdno, sve kako bi postali značajan faktor u poslovanju sa svetskom elitom, ali pre svega, kako bi sačuvali faktičku samostalnost i nezavisnost u donošenju odluka…