Ničiji generali I

Prvi deo

“Kada se rat završio, za njih je borba tek počela.”

Opis romana

          “Ničiji generali” prate skrivanje i hapšenje generala Ratomira Kecmana, lika baziranog na pravom generalu Mladiću, kao i život njegovog sina Nebojše Kecmana, koji je utonuo u pakao droge, alkohola i besmislenog života na ulicama grada Niša. General šalje ljude, koji su za vreme rata služili pod njim, da preuzmu brigu o njegovom sinu i uvedu ga u kriminalne poslove, jer general smatra da je to jedini način da svom sinu pomogne da pronađe svoj put sada, kada on to ne može lično da uradi, pošto je bio uhapšen nakon dugogodišnjeg skrivanja. 

          General Kecman se nalazi u posedu opasnih mikrofilmova koji kompromituju određene visoke američke zvaničnike zbog njihovih skrivenih aktivnosti za vreme rata u Bosni, kao i budućeg predsedničkog kandidata, gospođu Helen Prajs, koja očajnički pokušava da ih se dočepa kako oni ne bi stigli do javnosti i tako joj, potencijalno, upropaste svetlu političku karijeru. Roman paralelno prati aktivnosti Neše Kecmana i njegovog oca iz zatvora u Hagu, obiluje likovima, akcijom i događajima koji određuju sudbinu i smrt svih ljudi na neki način povezani sa generalom Kecmanom i ratom tokom 90-tih godina prošlog veka.

          U prvom delu pratimo Nebojšin uspon u kriminalnoj hijerarhiji srpskog podzemlja, mnogobrojna ubistva koje je počinio kako bi se dokazao u tom svetu, ali i teške odluke koje je njegov otac morao da donese kako bi sačuvao mikrofilmove, i zaštitio svoje ljude koji su mu pomagali svih proteklih godina.